ANGELINA HELIOTI

 
ABOUT
 

My name is Angelina Helioti and I recently graduated from the architecture school of NTUA.

 

After months of thinking, I took the risk of leaving life in Athens. The reason, the very quality of life of the metropolis. The fast pace, the pressure to “meet the deadlines”, the crowd of people and the lack of natural environment were things that led me to change.

 

I moved to a small, mountainous village in Arcadia, Stemnitsa. Although I grew up in Laconia, Arcadia is my place of origin and so in a sense, I feel like I have come home. I don’t know how long I’ll be able to stay here, but whatever it ends up being, I’ll try to enjoy it to the fullest.

 

Here I am enjoying everything I have been craving! Trees, rivers, lakes, quiet, everyday life at a slow pace.

I have a simple lifestyle, but it gives me inspiration for my artistic pursuits, photography, painting, and video making. At the same time, I am studying the art of silversmithing in a public school located here. In this blog you will find journal articles about my life here.

 

I hope you enjoy everything I’m about to share with you.

F I L E

Find me on social media

Share it on social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Όμορφες στιγμές στη λίμνη Λάδωνα

Καλησπέρα φίλοι μου!


Το Σάββατο βρέθηκα στη λίμνη Λάδωνα. Πολλά είχα ακούσει για αυτό το μέρος απίστευτης ομορφιάς, μόλις μια ώρα με το αμάξι από τη Στεμνίτσα. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, στην οποία συγκεντρώνονται τα νερά του ποταμού Λάδωνα. Το ποτάμι έχει μήκος 70 χλμ και σύμφωνα με τον Παυσανία “Δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού”


Σύμφωνα με τον μύθο στα νερά του ποταμού Λάδωνα κολυμπούσε η Δήμητρα και στις όχθες του κυνηγούσε η Άρτεμις, ενώ στη γύρω περιοχή περιφερόταν και ο Πάνας. Σε αυτό το μέρος ο ίδιος είδε και ερωτεύτηκε τη Νύμφη Σύριγγα και άρχισε να την κυνηγά. Για να την σώσει ο Λάδωνας τη μετέτρεψε σε καλαμιά. Από τα καλάμια αυτού του φυτού, ο Πάνας έφτιαξε το μουσικό του όργανο, τη σύριγγα.

 Το 1995 κατασκευάστηκε φράγμα για τον ποταμό, στη θέση “Πήδημα”. Η κατασκευή έχει μήκος 104μ. και ύψος 55μ. Εξαιτίας του φράγματος το νερό άρχισε να συγκεντρώνεται στη χαράδρα του Αφροδίσιου όρους και έτσι δημιουργήθηκε η ομώνυμη λίμνη.  Το τοπίο που δημιουργείται είναι μοναδικό, με τη γεωμετρία της λίμνης να θυμίζει παραμυθένια νορβηγικά φιόρδ.

Πρώτα πέρασα από το πεντάτοξο γεφύρι της Κυράς, το οποίο έχει μήκος 55 μέτρα είναι πέτρινο και χτισμένο από τον 13ο αιώνα. Το γεφύρι ήταν εμφανές γιατί το φθινόπωρο τα νερά υποχωρούν και κατεβαίνει η στάθμη της λίμνης. Την άνοιξη όμως που τα νερά έχουν φουσκώσει κρύβεται εντελώς. Για αιώνες αυτό το κατασκεύασμα ένωνε την βόρεια με την κεντρική Πελοπόννησο. Σήμερα πλάι στο παλιό γεφύρι υπάρχει μια σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα. Η κατασκευή παρόπλισε το παλιό πορθμείο, ένα ποταμόπλοιο το οποίο μέχρι και το 1973 λειτουργούσε χειροκίνητα και μετέφερε ανθρώπους και ζώα στην αντίπερα όχθη.

Πήρα λίγο χρόνο για να φωτογραφίσω τη λίμνη στις όχθες της. Στάθηκα σε ορισμένες παλιές εγκαταστάσεις που έμοιαζαν με υδραγωγείο. ΄Προσπάθησα να βρω πληροφορίες για αυτή την ερειπωμένη κατασκευή, αλλά δεν βρήκα κάτι σίγουρο. Αν κάποιος από εσάς γνωρίζει κάτι μην διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο. Περπάτησα πάνω στα χαμηλά στηθαία τα οποία εξαφανίζονταν στο νερό. Στάθηκα μερικά ήσυχα λεπτά προσπαθώντας να αφουγκραστώ την ενέργεια του χώρου. Δεν έμεινα όσο θα ήθελα, καθώς ο ήλιος το Σάββατο ήταν ανυπόφορος και εγώ είχα φτάσει στο σημείο το καταμεσήμερο! Θα έμπαινα στη λίμνη σίγουρα, αλλά τα νερά της ήταν ζεστά και δεν θα ανακούφιζε την ταλαιπωρία μου. Αντ’ αυτού έβρεξα λίγο το πρόσωπο και το λαιμό μου με το κρυστάλλινο τρεχούμενο νερό λίγο πιο πίσω. 

Μάλιστα ήταν τόσο αντίξοο από άποψη ζέστης που δεν πρόσεξα ότι σε αυτό το όμορφο στιγμιότυπο, όπου το πτηνό απολάμβανε τη λίμνη, η εστίαση της κάμερας δεν είχε γίνει σωστά πάνω στο πτηνό, αλλά λίγο πιο πίσω στις πέτρες. Το χάρηκα όμως παρόλες τις δύσκολες συνθήκες!!! Θέλω πολύ να επιστρέψω στη λίμνη και τον ποταμό κάποια στιγμή και να έχω περισσότερο χρόνο για περιπλάνηση και δραστηριότητες. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που άφησα ανεξερεύνητα στην περιοχή και θέλω να δω. 

Είναι υπέροχο το συναίσθημα όταν στέκεσαι πάνω από τα ήρεμα νερά μιας λίμνης που καθρεφτίζουν ό,τι υπάρχει τριγύρω. Κάτι μαλακώνει μέσα σου. Τα νερά της λίμνης είναι τόσο ήσυχα και ατάραχα. Μέσα σε μια στιγμη όμως, οτιδήποτε μπορεί να τα ταράξει! Είναι τόσο ευάλωτα αλλά με μια δυναμική, ακριβώς επειδή μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Είναι τόσο σημαντικό για εμένα που υπάρχουν κοντά στο σπίτι μου σημεία με τέτοια φυσική ομορφιά. Για μια στιγμή στέκομαι ψηλά στον λόφο. Κοιτάζω τη θέα προς τα κάτω και μακριά μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα. Όλα είναι τόσο μαγικά, τόσο θεραπευτικά όμορφα. Με κάνει να θυμάμαι να είμαι ευγνώμων για τα ασταμάτητα δώρα που υπάρχουν γύρω μου. Τη φύση, τη ζωή. Ακόμη και χωρίς λίμνες στο άμεσο περιβάλλον μου, τελικά αυτό που μένει είναι η ευγνωμοσύνη. 

Σας ευχαριστώ που είστε εδώ στο blog. Nα έχετε μια όμορφη εβδομάδα και καλό Οκτώβριο!

Αγκαλιές!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

NEWSLETTER

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ