ANGELINA HELIOTI

 
ABOUT

Το όνομά μου είναι Αγγελίνα Χελιώτη (Angelina Helioti) και πρόσφατα αποφοίτησα από την αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π.

 

Μετά από μήνες σκέψης, πήρα το ρίσκο να αφήσω τη ζωή στην Αθήνα. Ο λόγος, η ίδια η ποιότητα ζωής της μεγαλούπολης. Οι γρήγοροι ρυθμοί, η πίεση “να προλάβεις τις προθεσμίες”, ο πολύς κόσμος και η έλλειψη φυσικού περιβάλλοντος ήταν πράγματα που με οδήγησαν στην αλλαγή. 

 

Μετακόμισα σε ένα μικρό, ορεινό χωριό της Αρκαδίας, τη Στεμνίτσα. Αν και μεγάλωσα στη Λακωνία, η Αρκαδία είναι ο τόπος καταγωγής μου και έτσι κατά μία έννοια, αισθάνομαι ότι επέστρεψα σπίτι. Δεν ξέρω πόσο θα καταφέρω να παραμείνω εδώ, αλλά όσο κι αν καταλήξει να είναι, θα προσπαθήσω να το απολαύσω στο μέγιστο.


Εδώ απολαμβάνω όλα όσα λαχταρούσα! Δέντρα, ποτάμια, λίμνες, ησυχία, καθημερινότητα με αργούς ρυθμούς. Έχω έναν απλό τρόπο ζωής, που όμως μου δίνει έμπνευση για τις καλλιτεχνικές ενασχολήσεις μου, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, και τη δημιουργία βίντεο.  Συγχρόνως, σπουδάζω την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας σε δημόσια σχολή, που βρίσκεται εδώ. Σε αυτό το blog θα βρείτε άρθρα ημερολογιακού χαρακτήρα σχετικά με τη ζωή μου εδώ.

 

Ελπίζω να απολαύσετε όλα όσα θα μοιράζομαι μαζί σας

F I L E

Βρείτε με στο Instagram και στο Youtube. 

Κοινοποιήστε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Το Μαίναλο απειλείται

Καλημέρα αγαπημένοι μου αναγνώστες!


Είναι μια δύσκολη μέρα και ένα δύσκολο πρωινό και πριν γράψω την πρώτη λέξη ξεφύσηξα έντονα, γιατί ΄δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πώς να εκφράσω αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όλα αφορούν τη χθεσινή ημέρα, η οποία είχε ένα πανέμορφο απόγευμα οπότε θέλησα να περπατήσω στο δάσος έξω από τη Στεμνίτσα. Στο πανέμορφο Μαίναλο…

Η βόλτα ήταν τόσο όμορφη και ήρεμη. Είναι τρομακτικός ο τρόπος με τον οποίο η φύση καθρεφτίζει αυτό που έχουμε μέσα μας, τη σιωπή. Χωρίς να κρίνει, είναι αυτό που είναι και δέχεται και εμάς, τους αλλόκοτους ανθρώπους, όπως ακριβώς είμαστε. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Η φύση είναι αγάπη και δίνεται απλόχερα σε όποιον είναι ανοιχτός να την αντέξει. Παρά την ηρεμία στο δάσος με διέτρεχε μια ανησυχία. Όλη τη χθεσινή ημέρα με κυρίευε ένα περίεργο αίσθημα. Ότι κάτι δεν πάει καλά… Σαν κάτι να με περίμενε, κάτι δυσάρεστο.

Το δυσάρεστο με βρήκε όταν γύρισα, νύχτα πια, στην πλατεία του χωριού. Ο κ. Γιάννης Λαγός, πρόεδρος της Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ, με ενημέρωσε ότι παρά τις οργανωμένες αντιδράσεις των τοπικών φορέων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε έγκριση για την  κατασκευή 126 ανεμογεννητριών διαμέτρου 145 μέτρων στην κεντρική Πελοπόννησο, από τις οποίες περίπου 70 στην οροσειρά του Μαινάλου και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων. “Του Μαινάλου της βιώσιμης ανάπτυξης, του εναλλακτικού τουρισμού και των διεθνών βραβείων”. Περίπου 30 από αυτές είναι να τοποθετηθούν πολύ κοντά στη Στεμνίτσα, και συγκεκριμένα στην περιοχή “Ραπούνι”, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και το Χρυσοβίτσι.


Και τα δύο χωριά, που έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί, φαίνεται ότι θα έχουν θέα στις ανεμογεννήτριες. Αντί να βλέπει κανείς το βουκολικό αρκαδικό τοπίο, θα βλέπει κάτι άψυχες κολώνες τρομακτικού ύψους (100 μέτρα), να έρχονται κόντρα με την κλίμακα και τη μορφολογία του τόπου!!! Πριν λίγα χρόνια η περιοχή, όλως τυχαίως, είχε πιάσει φωτιά και οι κάτοικοι σύσσωμοι έτρεχαν να σώσουν το βουνό. Αναρωτιέμαι αν το έκαναν για έρθουν αργότερα μπουλντόζες να καταστρέψουν τόσο τη μορφή του όρους όσο και τη ζωή εκεί.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν λέξεις που να εκφράζουν αυτό που νιώθω. Νομίζω είμαι ακόμη στην κατάσταση σοκ που ήμουν χθες, όταν το πρωτοάκουσα. Αλλά αυτό το σοκ είναι αρκετό για να μιλήσω, να φωνάξω για την ακρίβεια. Δεν γίνεται να βάζουμε ανεμογεννήτριες σε βουνά σαν το Μαίναλο. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Είναι καλό να στρεφόμαστε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά είναι απαράδεκτο να καταστρέφουμε την παρθένα φύση, στο όνομα της πράσινης ενέργειας. Για χάρη της “πράσινης” ενέργειας να αλλοιώνουμε το ελάχιστο αληθινό πράσινο που έχει απομείνει! Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν μέρη πιο απομακρυσμένα από κάποιον οικισμό και με λιγότερη βιοποικιλότητα που μπορούν να δεχτούν την τοποθέτηση αυτών των τόσο επεμβατικών στο τοπίο κατασκευών.

Αυτό το μαγικό μέρος αποτελεί το  σπίτι πολλών όντων εδώ και γενιές. Τεράστιος αριθμός φυτικών ειδών, αλλά και ζώων, μαζί τους και ο άνθρωπος, όλοι επωφελούμαστε από αυτόν τον μικρό παράδεισο.

Το Μαίναλο δεν είναι τυχαία τόσο όμορφο βουνό. Η ομορφιά του πηγάζει από τη ζωή την οποία φιλοξενεί. Η ζωή είναι που το κάνει όμορφο. Πού θα πετάνε τώρα τα γεράκια και οι αετοί, ποιον ορίζοντα θα βλέπουν τα παιδιά, αντί για αστέρια τώρα θα είναι κόκκινα φωτάκια;

Το όρος Μαίναλο ανήκει σε όλους μας, όχι μόνο σε όσους ζουν εδώ, αλλά και σε όσους το επιλέγουν ως τόπο αναψυχής και επαφής με τη φύση. Τελικά, το Μαίναλο ανήκει στον εαυτό του! Πρέπει να τα σεβόμαστε βουνά σαν το Μαίναλο, και έχει πολλά τέτοια η Ελλάδα… Επιτέλους, ας εναρμονιστούμε με τη φύση, ας την αφήσουμε να μπει μέσα μας. Την έχουμε ξεχάσει! Λίγη ευαισθησία να έχει κάποιος θα συμφωνήσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μέρη σαν αυτά, αντί για πηγές ζωής να γίνονται πηγές κέρδους! Τα όρη πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ανεμογεννήτριες για το καλό όλων μας. Ας κινητοποιηθούμε τώρα όλοι, στο βαθμό που μπορεί ο καθένας.

Τώρα που “η αυλή μας”, “ο κήπος της Εδέμ μας” απειλείται, τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε να κοιτάμε την απειλή ώσπου να γίνει αλλαγή ή θα πάρουμε θέση;

6 σχόλια

 • ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΡΑΠΟΥΝΙ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.

 • Lyceus

  Η ιστορία με την κατακρεούργηση των βουνών της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια απ’ την πολύπαθη Εύβοια. Τα τελευταία χρόνια εγκαθίστανται ασύστολα παντού σε ορεινούς όγκους σπάνιας μορφολογίας και ιδιαιτερης ιστορικής σημασίας (βλ. Πίνδος κλπ.).
  Το βασικό εργαλείο που έχουμε όλοι αυτή τη στιγμή στα χέρια μας είναι η online συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για όλα τα σχετικά έργα και η εκδήλωση της δυσαρέσκειας-αντίθεσής μας σε αυτά μέσω της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (eprm.ypen.gr). Η εγγραφή είναι πολύ απλή και αρκούν τα στοιχεία gsis που χρησιμοποιεί έκαστος για τις online υπηρεσίες του Δημοσίου.
  Προτρέψτε φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν. Είναι ένα σημαντικό βήμα, πριν την οργανωμένη κινητοποίηση και τις διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται κατά τόπους.

  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

NEWSLETTER

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ