ANGELINA HELIOTI

 
ABOUT

Το όνομά μου είναι Αγγελίνα Χελιώτη (Angelina Helioti) και πρόσφατα αποφοίτησα από την αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π.

 

Μετά από μήνες σκέψης, πήρα το ρίσκο να αφήσω τη ζωή στην Αθήνα. Ο λόγος, η ίδια η ποιότητα ζωής της μεγαλούπολης. Οι γρήγοροι ρυθμοί, η πίεση “να προλάβεις τις προθεσμίες”, ο πολύς κόσμος και η έλλειψη φυσικού περιβάλλοντος ήταν πράγματα που με οδήγησαν στην αλλαγή. 

 

Μετακόμισα σε ένα μικρό, ορεινό χωριό της Αρκαδίας, τη Στεμνίτσα. Αν και μεγάλωσα στη Λακωνία, η Αρκαδία είναι ο τόπος καταγωγής μου και έτσι κατά μία έννοια, αισθάνομαι ότι επέστρεψα σπίτι. Δεν ξέρω πόσο θα καταφέρω να παραμείνω εδώ, αλλά όσο κι αν καταλήξει να είναι, θα προσπαθήσω να το απολαύσω στο μέγιστο.


Εδώ απολαμβάνω όλα όσα λαχταρούσα! Δέντρα, ποτάμια, λίμνες, ησυχία, καθημερινότητα με αργούς ρυθμούς. Έχω έναν απλό τρόπο ζωής, που όμως μου δίνει έμπνευση για τις καλλιτεχνικές ενασχολήσεις μου, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, και τη δημιουργία βίντεο.  Συγχρόνως, σπουδάζω την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας σε δημόσια σχολή, που βρίσκεται εδώ. Σε αυτό το blog θα βρείτε άρθρα ημερολογιακού χαρακτήρα σχετικά με τη ζωή μου εδώ.

 

Ελπίζω να απολαύσετε όλα όσα θα μοιράζομαι μαζί σας

F I L E

Βρείτε με στο Instagram και στο Youtube. 

Κοινοποιήστε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ΝΥΜΦΕΣ

Οι Νύμφες κατά την Ελληνική Μυθολογία θεωρούνταν γυναικείες μορφές με θεϊκή καταγωγή και νεαρές στην ηλικία. Ζούσαν στην άγρια φύση και τα βουνά συνοδεύοντας την Άρτεμη. Ήταν πνεύματα του γλυκού νερού και προστάτευαν πηγές, ποτάμια και λίμνες. Τόνιζαν έτσι τη σημασία του νερού για την ύπαρξη της ζωής, της γονιμότητας και της βλάστησης. Ήταν όλες πολύ όμορφες και τραγουδώντας με τις γλυκές φωνές τους, υμνούσαν τους Ολύμπιους θεούς και ιδιαίτερα τον θεό Ερμή. Άλλες φορές χόρευαν μαζί με τον θεό Πάνα, γιό του Ερμή, στα λιβάδια και στις πλαγιές, συνήθως κοντά σε πηγές. 

Ναϊάδα τραγουδάει για τους Ολύμπιους θεούς.

Κατατάσσονταν μεταξύ θεών και θνητών. Ως ημίθεες δεν ήταν αθάνατες, αλλά ζούσαν πολλά χρόνια και τρέφονταν με αμβροσία. Πολλοί θεωρούσαν ότι είναι κόρες ή μητέρες θεών. Άλλοι τις θεωρούσαν κόρες ποταμών ή του μεγαλύτερου ποταμού, του Ωκεανού. Έτσι, συνηθίζεται κάθε περιοχή να έχει τους ποταμούς της και καθένας από αυτούς τις Νύμφες του.

Οι Νύμφες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Οι Ναϊάδες περνούσαν τον χρόνο τους σε πηγές, κρήνες και ποτάμια προστατεύοντάς τα. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους απολάμβαναν τον έρωτα με τον Ερμή ή τους Σιληνούς. Έμεναν σε σπηλιές μέσα στο νερό των ποταμών. Ζούσαν όσο και οι πηγές που προστάτευαν και όταν αυτές στέρευαν, έσβηνε η ζωή τους. Οι Ορεστιάδες κατοικούσαν στα όρη, κοντά σε πηγές. Οι Δρυάδες ήταν οι Νύμφες των μοναχικών δέντρων και των λιβαδιών. Το όνομά τους σήμαινε “δέντρο και γυναίκα ταυτόχρονα”. Όταν βρέχει χαίρονται γιατί τρέφονται τα δέντρα, ενώ όταν οι βελανιδιές χάνουν τα φύλλα τους κλαίνε. Τα έλατα, τα πεύκα και οι δρύες άρχιζαν να μεγαλώνουν με το που άρχιζε η ζωή μιας Νύμφης. Απαγορευόταν να τα αγγίξει άνθρωπος με τσεκούρι, καθώς θεωρούνταν ιερά. Όταν ερχόταν η στιγμή μια Δρυάδα να πεθάνει, μαραινόταν πρώτα το δέντρο της μέσα στη γη. (πηγή: Βικιπαίδεια)

Εκστατικός χορός Νύμφης.

Η λέξη “νύμφη” σχετίζεται με τη νύψη και τη γυναίκα που είναι καλυμμένη με πέπλο, νεαρή δηλαδή κοπέλα σε ηλικία γάμου. Σύμφωνα πάλι με τον Ησύχιο μία από τις σημασίες της λέξης “νύμφη” είναι “μπουμπούκι τριαντάφυλλου”. 

Στην Αρκαδία ξεχωρίζουν τρεις Νύμφες. Η Αγνώ, η  Νέδα και η Θεισόα θεωρούνταν τροφοί  του Δία. Ο μύθος λέει ότι η μητέρα  του, Ρέα  τον οδήγησε σε αυτές όταν ήταν βρέφος, για να τον σώσει από τον πατέρα του Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του. Έπειτα, οι τρεις τους έλουσαν τον Δία σε ένα παγωμένο και όμορφο ποτάμι. Αυτό πήρε το όνομα “Λούσιος“. Σύμφωνα με την αρκαδική παράδοση ο θεός γεννήθηκε στη θέση “Κρητέα” του Λυκαίου όρους. Η Αγνώ σύμφωνα με τον Παυσανία είχε δώσει το όνομά της σε μια πηγή του ίδιου βουνού. Ως αρχαία μετεωρολογική θεότητα, συνδεόταν με την βροχή. Μάλιστα, σε περιόδους ξηρασίας ο ιερέας του Λύκαιου Διός πήγαινε μπρος στην ομώνυμη πηγή και εξευμένιζε την τιμώμενη νύμφη με προσευχές και θυσίες. 

Στην λαϊκή παράδοση οι Νύμφες πήραν τη μορφή των νεράιδων, οι οποίες ζούσαν στα βουνά, στις νεραϊδοσπηλιές και στις νεραϊδόβρυσες. Θεωρούνταν επικίνδυνο να τις συναντήσει κανείς, λόγω της πιθανότητας να τον αρπάξουν οι Νύμφες, όπως συνέβη με τον Ύλα.

7 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

NEWSLETTER

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ