ANGELINA HELIOTI

 
ABOUT
 

My name is Angelina Helioti and I recently graduated from the architecture school of NTUA.

 

After months of thinking, I took the risk of leaving life in Athens. The reason, the very quality of life of the metropolis. The fast pace, the pressure to “meet the deadlines”, the crowd of people and the lack of natural environment were things that led me to change.

 

I moved to a small, mountainous village in Arcadia, Stemnitsa. Although I grew up in Laconia, Arcadia is my place of origin and so in a sense, I feel like I have come home. I don’t know how long I’ll be able to stay here, but whatever it ends up being, I’ll try to enjoy it to the fullest.

 

Here I am enjoying everything I have been craving! Trees, rivers, lakes, quiet, everyday life at a slow pace.

I have a simple lifestyle, but it gives me inspiration for my artistic pursuits, photography, painting, and video making. At the same time, I am studying the art of silversmithing in a public school located here. In this blog you will find journal articles about my life here.

 

I hope you enjoy everything I’m about to share with you.

F I L E

Find me on social media

Share it on social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ. Η Dance Performamce Art στα Μουσεία.

Όσοι ενδιαφέρεστε για θέματα χορού ή αρχιτεκτονικής, σας ενημερώνω ότι ανέβασα στον παραπάνω σύνδεσμο την ερευνητική εργασία, την οποία εκπόνησα στο 9ο εξάμηνο της σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Η εργασία επιχειρεί να απαντήσει στο μεγάλο μου ερώτημα: “Υπάρχει σχέση μεταξύ χορού και χώρου;”. Στην πορεία της έρευνας που έκανα, το ερώτημα έγινε πιο συγκεκριμένο: “Υπάρχει σχέση μεταξύ χορού και αρχιτεκτονημένου χώρου; Και ποια είναι αυτή;”.

Για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα πραγματοποίησα μια θεωρητική και γενική μελέτη του έργου σπουδαίων ερευνητών αυτού του ερωτήματος. Στη συνέχεια έκανα μια πρωτογενή έρευνα πάνω σε τρία παραδείγματα χορευτικών performances (site specific dance performance art) που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μουσεία. Μετά από τη διεξοδική ανάλυση των χορογραφιών τόσο από χορογραφική όσο και από αρχιτεκτονική ματιά κατέληξα να απαντήσω στο ερώτημα: “Ποια είναι η σχέση της κίνησης σε μια χορογραφία με τον χώρο του μουσείου;” “Επηρεάζει το ένα το άλλο και πώς;” Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα για την φύση της σχέσης κίνησης και αρχιτεκτονημένου χώρου. 

Ο χορός είναι μια δημιουργική διαδικασία, και ως τέτοια αποτελεί ένα ταξίδι αναζήτησης του εαυτού. Τη στιγμή της δημιουργίας μια εσωτερική κίνηση μας προτρέπει να κάνουμε το ταξίδι της συνάντησης με εμάς τους ίδιους. Το σώμα συνεχίζει να κινείται στον έξω-χώρο, ενώ ‘εμείς’ κινούμαστε προς τον μέσα-χώρο.
“Στη βασική του μορφή, ο χώρος είναι ένα κενό – σιωπηλό, στείρο, αθώο – πριν από τη συνείδηση, πριν από τη ζωή. Ένας χορογράφος πρέπει να γεμίσει και να διαμορφώσει αυτό το κενό”. -Murray Louis
Την στιγμή που ο άνθρωπος χορεύει αυτό που έχει αισθητική αξία και χαρίζει συγκίνηση είναι η ενέργεια που διαχέεται από το σώμα καθώς αυτό κατακτά το χώρο. Η αξιοποίηση δηλαδή του κενού είναι το θέμα που μας απασχολεί εδώ, και η αρχιτεκτονική σύνθεση είναι αυτή που ορίζει ποιο θα είναι το κενό που θα αφήσει το πλήρες… Φανταστείτε ένα σπίτι το οποίο αποτελείται από διάφορα στοιχεία όπως τοίχους, πλάκες και κολώνες, έπιπλα και αντικείμενα. Αυτό το οποίο τελικά κατοικείται και αποκτά ζωή δεν είναι τα στοιχεία αυτά, αλλά ο ελεύθερος χώρος- το κενό που αφήνουν μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει με το πνευματικό κενό που ενυπάρχει στον πυρήνα κάθε ανθρώπινου όντος- το κενό που αφήνει ακάλυπτο το υλικό σώμα. Ο χορευτής, έστω και ασυνείδητα, κατά τη γνώμη μου επιθυμεί να έρθει σε επαφή με αυτόν τον κενό χώρο, ο οποίος μόνο άδειος δεν είναι. Είναι γεμάτος ζωντάνια…” -απόσπασμα από την εργασία (πατήστε πάνω στο link για να την διαβάσετε ολόκληρη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

NEWSLETTER

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ